IDN (æøå) domæner

IDN domæner (domæner med specialtegn) er lidt anderledes i deres brug end normale domæner.

Moderne browsere som FireFox, Chrome, Safari og Internet Explorer 7+ har indbygget understøttelse af IDN domæner, og kræver derfor ingen specielopsætning af dine besøgende. Generelt skal man ikke bekymre sig om mangel på IDN understøttelse hos sine hjemmesidebesøgende længere.

Når det kommer til e-mail er det vigtigste at afsenderens computer/software understøtter IDN domæner. Microsoft Outlook 2007 og nyere forstår brug af IDN domæner i e-mail adresser, men der kan være problemer med ældre og andre mail programmer, som f.eks. webmails. Her kan det nævnes at Gmail og Hotmail ikke understøtter afsendelse til domæner med specialtegn, så her skal man bruge den længere xn-- streng som er beskrevet nedenfor.

Grundet ovenstående omstændigheder anbefaler vi altid at man køber et domæne uden æøå og derefter tilknytter et evt. æøå domæne til hoveddomænet via sit kontrolpanel. F.eks. aeble.dk og æble.dk. Dermed sikrer du dig at folk kan sende mails til dig på aeble.dk og samtidig se din side hvis de vælger at bruge æble.dk.

Rent teknisk kan et IDN domæne også skrives som en xn-- streng, f.eks. skrives æble.dk som xn--ble-xla.dk. Hvis man bruger xn-- strengen vil et IDN domæne altid virke, i alle programmer og henseender. Ofte er det således xn-- strengen der anvendes forskellige steder. Eks. hvis man deler et link til siden på Facebook, så vil xn-- strengen benyttes til domænet.