IDN-domäner (domäner med åäö)

IDN-domäner (domäner med specialtecken) är lite annorlunda i användningen än vanliga domäner.

Moderna webbläsare som FireFox, Chrome, Safari och Microsoft Internet Explorer 7+ / Edge har inbyggt stöd för IDN-domäner och behöver därför ingen speciell inställning av dina besökare. I allmänhet behöver du inte oroa dig ifall man saknar IDN-stöd från dina besökare längre.

När det gäller e-post är det viktigt att avsändarens dator/programvara stödjer IDN-domäner. Microsoft Outlook 2007 och senare förstår användningen av IDN-domäner i e-postadresser, men det kan finnas problem med äldre och andra postprogram, t.ex. webmails.
Till exempel stödjer inte Gmail och Hotmail att du skickar till specialdomäner, då får man använd den längre xn-sträng som beskrivs nedan.

På grund av ovanstående omständigheter rekommenderar vi alltid att du köper en domän utan åäö och att man sedan kopplar eventuella åäö-domän till huvuddomänen via kontrollpanelen.
Till exempel. raka.se och räka.se. Detta säkerställer att människor kan skicka mail till dig på raka.se och samtidigt se din sida om de väljer att använda räka.se.

Tekniskt sett kan en IDN-domän också skrivas som en xn-- sträng, t.ex skrivs räka.se som xn--rka-qla.se.
Om du använder xn-- strängen fungerar en IDN-domän alltid i alla program och tillämpningar. Ofta används därför xn-- strängen på olika ställen.
T. ex om du delar en länk till sidan på Facebook, kommer xn-- strängen att användas för domänen.

Artikel från supportkategorin: Domän & DNS

Andra relevanta artiklar