IDN (æøå) domæner

IDN domæner (domæner med specialtegn) er lidt anderledes i deres brug end normale domæner.

De fleste internetbrowsere som Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari og Microsoft Internet Explorer 7+ / Edge har indbygget understøttelse af IDN domæner, og kræver derfor ingen speciel opsætning, for at man kan besøge domænet. Generelt skal man ikke bekymre sig om mangel på IDN understøttelse, som man skulle i "gamle dage".

Dog, når det kommer til e-mail er det vigtigste at afsenderens computer/software understøtter IDN domæner. Microsoft Outlook 2007 og nyere forstår brug af IDN domæner i e-mail adresser, men der kan være problemer med ældre og andre mail programmer, som f.eks. webmails og mails på iPhone.

Grundet ovenstående omstændigheder anbefaler vi altid at man køber et domæne uden æøå og derefter tilknytter et evt. æøå domæne til hoveddomænet via sit kontrolpanel. F.eks. aeble.dk og æble.dk. Dermed sikrer du dig at folk kan sende mails til dig på aeble.dk og samtidig se din side hvis de vælger at bruge æble.dk.

Rent teknisk kan et IDN domæne også skrives som en xn-- streng, f.eks. skrives æble.dk som xn--ble-xla.dk. Hvis man bruger xn-- strengen vil et IDN domæne altid virke, i alle programmer og henseender. Ofte er det således xn-- strengen der anvendes forskellige steder. Eks. hvis man deler et link til siden på Facebook, så vil xn-- strengen benyttes til domænet.

Artikel fra support-kategorien: Domæne & DNS